Pierzga pszczela – Właściwości i Zastosowanie
Pierzga pszczela to mieszanka miodu i pyłku kwiatowego ze specjalnymi enzymami,
wydzielonymi przez gruczoły ślinowe pszczół, które zmieniają te składniki w pierzgę
dzięki fermentacji w warunkach beztlenowych, wytwarzając korzystny kwas mlekowy.
W jej składzie znajduje się również mleczko pszczele, będące głównym pokarmem dla
pszczelej matki. To dlatego ten przetworzony przez pszczoły produkt jest określany jako
formuła życia lub chlebek pszczeli (bee bread).
Pierzga to zimowy, podstawowy pokarm pszczół, który jest niezwykle wartościowy i
odżywczy, co zapewnia możliwość przetrwania najchłodniejszych dni w roku.
Doświadczeni pszczelarze pobierają co najmniej kilka ramek z kilkudziesięciu uli, ale
dbają, aby nie zabierać zbyt dużo, co mogłoby skutkować głodem roju.
Pyłek pszczeli, zmieszany z wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, jest fermentowany
mlekowo w komórkach plastra pszczelego, a pierzga powstaje dzięki pszczołom w
środowisku gniazda pszczelego. Przed przetworzeniem pyłek kwiatowy ma postać
twardych grudek, które otacza błonnik. Nieprzetworzony pyłek kwiatowy jest ciężko
przyswajalny, ponieważ jedynie około 20% jest wchłaniane przez organizm, a reszta
zostaje wydalona. Na szczęście przetworzony pyłek kwiatowy zmienia się w pierzgę,
dzięki fermentacji mlekowej, która powoduje wytwarzanie korzystnego kwasu
mlekowego, co umożliwia człowiekowi przyswojenie aż 80% składników.
Pszczoły przekształcają pyłek w pierzgę, aby przedłużyć jej „termin przydatności” do
spożycia, ponieważ musi ona być ich rezerwą żywnościową do kolejnej wiosny. Wówczas
panuje w ulu wysoka temperatura, konieczna do stworzenia tego bogatego pokarmu.
Pierzga charakteryzuje się żółto-brązowymi bryłkami o nieregularnym kształcie, co
zawdzięcza przebywaniu w komórkach plastra. Najczęściej można ją kupić w postaci
granulek, która jest naturalną formą występowania pierzgi.
Pierzga pszczela wzmacnia i regeneruje organizm, będąc rezerwuarem wielu
składników odżywczych i witamin. Niektórych z nich ludzki organizm nawet nie jest w
stanie wyprodukować. Z tego powodu pierzga pszczela jest niezwykle skuteczna w
medycynie naturalnej, dietetyce oraz kosmetologii.
Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej
Pierzga zawiera aż 250 aktywnych składników, co czyni ją bardzo bogatym źródłem
cennych składników odżywczych, takich jak kompleks witamin, aminokwasy
egzogenne, kwasy Omega 3 i Omega 6, białko, przeciwutleniacze i enzymy, składniki
odżywcze i węglowodany. Zawiera również szereg minerałów, takich jak potas, żelazo,
selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka i mangan.
Pierzga jest bardzo ceniona przez ludzi od wieków ze względu na swoje właściwości
odżywcze. W szczególności, pierzga jest uważana za wspaniały środek na poprawę
wydolności organizmu, wzmocnienie układu odpornościowego, a także na poprawę
stanu skóry i włosów. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, pierzga
pomaga również w walce z chorobami nowotworowymi i procesami starzenia się.
Dlatego też, warto włączyć ją do swojej diety i korzystać z jej dobroczynnych
właściwości.
Dawkowanie
Codziennie jedząc łyżkę pierzgi, można wzmocnić i zregenerować swój organizm.
Można dodać ją do jogurtu lub ostudzonej herbaty, jednak najlepiej działa, gdy jest
spożywana “na czczo”. Aby uzyskać najlepsze efekty, wieczorem należy zalać łyżkę
pierzgi ciepłą wodą i odstawić na około 10 godzin. Należy jednak pamiętać, że jeśli
celem spożywania pierzgi pszczelej jest wspomaganie leczenia konkretnych chorób,
należy skonsultować się z lekarzem w sprawie dawkowania.
mlekowego, co umożliwia człowiekowi przyswojenie aż 80% składników.
Pszczoły przekształcają pyłek w pierzgę, aby przedłużyć jej „termin przydatności” do
spożycia, ponieważ musi ona być ich rezerwą żywnościową do kolejnej wiosny. Wówczas
panuje w ulu wysoka temperatura, konieczna do stworzenia tego bogatego pokarmu.
Pierzga charakteryzuje się żółto-brązowymi bryłkami o nieregularnym kształcie, co
zawdzięcza przebywaniu w komórkach plastra. Najczęściej można ją kupić w postaci
granulek, która jest naturalną formą występowania pierzgi.
Pierzga pszczela wzmacnia i regeneruje organizm, będąc rezerwuarem wielu
składników odżywczych i witamin. Niektórych z nich ludzki organizm nawet nie jest w
stanie wyprodukować. Z tego powodu pierzga pszczela jest niezwykle skuteczna w
medycynie naturalnej, dietetyce oraz kosmetologii.
Właściwości lecznicze pierzgi pszczelej
Pierzga zawiera aż 250 aktywnych składników, co czyni ją bardzo bogatym źródłem
cennych składników odżywczych, takich jak kompleks witamin, aminokwasy
egzogenne, kwasy Omega 3 i Omega 6, białko, przeciwutleniacze i enzymy, składniki
odżywcze i węglowodany. Zawiera również szereg minerałów, takich jak potas, żelazo,
selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka i mangan.
Pierzga jest bardzo ceniona przez ludzi od wieków ze względu na swoje właściwości
odżywcze. W szczególności, pierzga jest uważana za wspaniały środek na poprawę
wydolności organizmu, wzmocnienie układu odpornościowego, a także na poprawę
stanu skóry i włosów. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, pierzga
pomaga również w walce z chorobami nowotworowymi i procesami starzenia się.
Dlatego też, warto włączyć ją do swojej diety i korzystać z jej dobroczynnych
właściwości.
Dawkowanie
Codziennie jedząc łyżkę pierzgi, można wzmocnić i zregenerować swój organizm.
Można dodać ją do jogurtu lub ostudzonej herbaty, jednak najlepiej działa, gdy jest
spożywana “na czczo”. Aby uzyskać najlepsze efekty, wieczorem należy zalać łyżkę
pierzgi ciepłą wodą i odstawić na około 10 godzin. Należy jednak pamiętać, że jeśli
celem spożywania pierzgi pszczelej jest wspomaganie leczenia konkretnych chorób,
należy skonsultować się z lekarzem w sprawie dawkowania.
Produkt Polski
UWAGA – Osoby uczulone na produkty pszczele powinny zachować ostrożność!